top of page

Waarom aardig zijn (en lachen) loont!


Daar gaan we dan! Ons hoeslaken, dekbedovertrek, alles trekken we uit onze camper om de volgende nacht weer heerlijk fris te slapen. Na een kilometer lopen, komen Laura en ik aan bij een uiterst vriendelijke wasvrouw achter de balie: “Good day! How can I help you guys?!” vraagt deze spontane ietwat gezette vijftigplusser. Nadat we verteld hebben dat we een grote was willen draaien en drogen, vraagt ze om acht dollar. Wanneer ik ons kleine portemonneetje open trek en mijn vingers tussen de biljetten wring, schuif ik vijftig dollar omhoog en schrikt ze: “Oh fifty dollars! That’s a lot to change!”. Snel besluit ik, tussen het samenraapsel van briefgeld, een kleiner biljet te vinden en voordat ze het wisselgeld klaar heeft liggen, tover ik al een tientje tevoorschijn: “Because you’re a lovely lady!” zeg ik. Ze slaat haar handen voor haar ogen en begint te blozen, maar is erg blij met het gegeven compliment en lachend nemen we afscheid. Wanneer we bij de wasmachine aankomen, beseffen we dat we het waspoeder in de camper zijn vergeten.. “Misschien heeft dat lieve vrouwtje wel een zakje dat we kunnen kopen!” zeg ik tegen Laura en loop direct terug. Ik leg de situatie uit, ze grijpt naar haar lade en overhandigt mij een zakje waspoeder: “For you it’s for free, because you are such a sweetheart!” en triomfantelijk loop ik terug naar Laura.


Dit is één van de vele voorbeelden dat aardig zijn, zonder bijbedoelingen, als voordeel kan hebben! Voorheen zei ik het al met een knipoog tegen de jongens die ik lesgaf: “Plaag dat meisje nou maar niet, straks heeft ze over tien jaar een leuke vriendin en ik denk niet dat ze dan een goed woordje voor je doet! Of een leuke vriend, net wat jij wilt natuurlijk!”


Met alleen een lach op je gezicht kun je al heel veel bereiken, het is al direct een teken van goede wil en doordat mensen vaak spiegelen, is de neiging groot dat je hun humeur zal opvrolijken! Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een trein of een andere gemeenschappelijke ruimte zat en dat er ineens één of twee mensen begonnen te lachen, maar daarna de hele ruimte aan het lachen was! Zo’n sterk effect kan één iemand bewerkstelligen, die iemand kan ook JIJ zijn.


Probeer hier eens aan te denken, wanneer je bij een drukke kassa staat en de kassamedewerker een frons op het gezicht heeft die het Himalayagebergte vormt. Kom aan met je breedste glimlach en stel een persoonlijke vraag als: “Nog leuke plannen voor het weekend?” De kans is groot dat je een leuk gesprek hebt en beiden met een goed gevoel de dag verder beleeft.

Bovenstaande kun je natuurlijk toepassen bij iedereen die onder druk staat. Je haalt ze zo heel even uit hun gemoedstoestand, waardoor ze kunnen beseffen dat niet alles zo hopeloos is als ze denken.


Wanneer je een mindere of gewenningsperiode op je werk (of een andere gemeenschappelijke plek) hebt, moet je eens kijken wat het verschil kan maken als je met een lach aan komt lopen bij het koffiezetapparaat en een gesprekje begint. Je zult hierdoor sneller contacten met mensen leggen, waardoor jij met een stuk meer plezier naar je werk (of andere gemeenschappelijke plek) zult gaan!


Om af te sluiten; voel je al alsof je gelukkig bent! Psycholoog en filosoof William James stelt dat jouw acties worden gevolgd door jouw gevoel. Dus door controle te hebben over jouw acties (je alvast goed voelen), kan je dus je gevoel reguleren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is alvast rechtop gaan zitten met een lach op je gezicht, reken maar dat je beter gaat voelen ;).


Groetjes!


J.


Wil je een vrijblijvend gesprek over dit onderwerp of andere onderwerpen? Klik dan hier!

Wil je meer lezen over het veranderen van je negatieve patronen? Klik dan hier!

Comments


bottom of page