top of page

Hoe kom je 'positief' door de coronacrisis?


Iedereen wordt getest in deze crisis. Vooral mentaal. Laat jij je gek maken door je omstandigheden of houd jij het hoofd koel?! Als thuisblijver zal je jezelf waarschijnlijk sneller ergeren aan kleine dingetjes in deze periode. In dit artikel geef ik je een aantal tips om je hier doorheen te trekken!

Niemand zal ontkennen dat het een heftige tijd is waar we nu in zitten. Vooral voor de mensen die direct te maken hebben met zieken en sterftegevallen. Ook de ‘gewone’ thuisblijver zal snel zijn uitgekeken op dezelfde muren, om nog maar te zwijgen over de ouders die moeten thuiswerken en ondertussen hun jengelende kind op de achtergrond moeten begeleiden met hun huiswerk.

Er is een hoop frustratie, en dat mag er ook zijn. Het is menselijk. Maar pas op dat je hierdoor niet in een negatieve vicieuze cirkel beland, want deze valkuil is groot! Als jij je blijft focussen op de negatieve aspecten in deze periode, wat nogal makkelijk is gedurende deze omstandigheden, dan word je langzaam maar zeker een negatiever en depressiever persoon.

Ik zal hier een voorbeeld uit de praktijk bij geven: Nadat wij de grens van Guatemala-Mexico waren gepasseerd en samen met vier andere reizigers napraten over Guatemala, zei een Duitse dame plots dat het haar opviel dat er in het land onwijs veel reclame voor Pepsi gemaakt werd. Ze zag het overal: op billboards, in de winkels en in de handen van mensen. Toch is het ons (de andere vijf gesprekspartners) totaal niet opgevallen! Wat ik hiermee wil zeggen is; als je iets zoekt, dan vind je het.

Stel dat jij iets vervelends hebt meegemaakt en je wilt het continu aan iedereen kwijt, dan blijft dit negatieve gevoel de hele tijd aan jou plakken. Als jij negativiteit zoekt, vind je negativiteit. Als jij positiviteit zoekt, vind je positiviteit. Wanneer jij dus meer op de positieve dingen gaat letten in jouw leven, zal je merken dat je dit ook vaker tegen zult komen! Hierdoor beland je in een positieve vicieuze cirkel.

Hoe kan je dit trainen?

Denk vlak voordat je gaat slapen aan 3 positieve dingen die er op die dag zijn gebeurd! Wanneer je wakker wordt, denk je aan 3 algemene positieve dingen waar je blij mee bent (en deel dit eventueel met je partner). Door dit te doen, zullen je hersenen hierdoor gedurende de dag sneller positieve dingen opmerken, waar je dan bij stil zult staan. Je zult merken dat dit een sneeuwbaleffect heeft en er zo steeds meer positieve dingen ‘op je pad komen!’

Veel plezier!

J.

Wil je een vrijblijvend oriënterend gesprek over dit onderwerp? Klik dan hier!

Wil je meer lezen over je gedachtes onder controle houden? Klik dan hier!

Kommentit


bottom of page