top of page

De 7 gewoontes van succesvolle mensen

Bijgewerkt op: 4 jan. 2020Zeer succesvolle mensen hebben zeven overeenkomstige eigenschappen die worden besproken in het boek ‘7 Habits of Highly Effective People’. Universiteitsprofessor Stephen Covey heeft onderzoek gedaan naar succes en in deze blog zal ik de zeven eigenschappen in een notendop met je bespreken. Hierdoor kun je voor jezelf bepalen waar je nog in kunt groeien. Aan de hand van persoonlijke ervaringen en tips zal ik je hierlangs loodsen.


Als leraar heb ik veel te maken gehad met leerlingen die regelmatig in de problemen kwamen. Vaak lag het tijdens deze conflicten aan ‘de docent’, ‘de schoolregels’ of andere omgevingsfactoren. De leerlingen waren niet de enigen die om zich heen wezen. Ook docenten hebben hier een handje van. Natuurlijk, in sommige klassen ‘hangt’ nu eenmaal een prettigere sfeer dan de andere klassen. Maar als je problemen hebt met elke klas, zou het zomaar kunnen zijn dat het aan jezelf ligt.


Vaak heb ik tijdens gesprekken met leerlingen of docenten moeten benadrukken wie tijdens al deze ‘probleemgevallen’ ‘de gemene deler’ is. Oftewel, wie is er altijd bij deze ‘problemen’ of ‘conflicten’ betrokken?


Wanneer je vaak in de ‘problemen’ raakt of conflicten hebt, is het handig om thuis de grootste spiegel te pakken die je hebt en je spiegelbeeld even goed te bestuderen. Je hoeft jezelf dan niet gelijk af te straffen of te veroordelen, maar wel tot het besef te komen dat de manier waarop je bezig bent niet het gewenste effect heeft. Probeer te analyseren wat JOUW rol in het geheel is en hoe JIJ reageert wanneer er ‘problemen’ of ‘conflicten’ ontstaan.

Dit is verantwoordelijkheid nemen en dat is waar deze zeven eigenschappen verder over gaan:


1- Wees proactief!

Veel mensen maken zich druk om zaken waar zij weinig invloed op hebben. Dit kan variëren van het weer, politiek, economie tot fouten en meningen van anderen. Kijk naar waar je wel invloed op hebt! Dit begint al met je eigen houding, wat je vroeger gedaan hebt, daar heb je geen invloed meer op. Maar besef wel dat jouw houding, leergedrag en keuzes op school je hebben gebracht tot de plek waar je nu werkt of leert. Als je wilt veranderen, zal je nieuwe keuzes moeten maken en wellicht je gedrag moeten aanpassen. Zorg voor nieuwe gewoontes in je leven, een positieve (enthousiaste) houding en ga opnieuw leren!


2- Begin met het eind in je gedachte

Waar wil jij staan over 5, 10 of 20 jaar? Als je dit nog niet weet, zoek dan eerst uit wat jouw passie is! Het is prima als jij over 20 jaar in een Ferrari wilt rijden, maar het zal geen voldoening geven op de lange termijn. Het is prima als jij heel rijk wilt worden op kantoor, maar als hier niet je passie ligt, zal zelfs rijkdom je geen voldoening geven. Mijn persoonlijke tip: Vind iets waarbij je mensen kunt helpen, dit zal je te allen tijde voldoening geven!

Denk erom dat je voor je passie niet groot genoeg kunt denken! Als jij namelijk iets doet dat je leuk vindt, zal je er uiteindelijk heel goed in worden!


3- Stel prioriteiten

De vicieuze cirkel van een stressvolle dag of dagen is herkenbaar voor veel mensen: iets te laat wakker worden, gehaast naar je werk/studie en hierna ongezond eten omdat je geen zin hebt om te koken. De volgende dag speelt zich hetzelfde liedje af en na een tijdje vraag je je af waar je energie is gebleven! Uiteindelijk gaat het erom welke prioriteiten jij stelt.


Bepaal wat belangrijk is voor jou! Of het nu je gezondheid, je mind-set, je werk, je school of je relatie is, kies daarbij voor goede gewoontes (lees hier meer over goede gewoontes creëren). Als jij Facebook belangrijker vindt dan je (nieuwe) studie, is dat helemaal oké, maar ga dan niet klagen dat je te weinig geld verdient (later). Als jij elke dag ongezond voedsel tot je neemt, is dat ook helemaal oké, maar ga dan niet klagen dat je jezelf niet fit voelt. Kortom; stel prioriteiten en maak goede keuzes ;).

De meest succesvolle mensen maken per dag een to-do list die bestaat uit vier categorieën:

1- Belangrijk en dringend

2- Belangrijk en niet dringend

3- Niet belangrijk en dringend

4- Niet belangrijk en niet dringend

Zodra je ervoor kiest om met een to-do list te werken, houd dan deze volgorde van belangrijkheid aan! Persoonlijke tip: gezond eten en sporten is uiteindelijk belangrijker dan ‘die ene e-mail’ of ‘WhatsApp’ beantwoorden.


4- Denk in win-win

Veel mensen denken dat wanneer zij winnen, iemand anders moet verliezen. Deze gedachten moet je niet hebben wanneer je verder wilt komen in het leven. Kijk naar wat je elkaar te bieden hebt en denk groot! Wanneer je elkaar niets te bieden hebt, kan gebeuren, maar maak hier geen probleem van.


5- Begrijp eerst de ander, om zelf begrepen te worden

Soms het gebeurt wel eens dat je iemand niet begrijpt en de ander lijkt dan ook niet te luisteren naar wat je zegt. Hier ligt het hele probleem. Je moet eerst luisteren en zorgen dat je de ander begrijpt, voordat ze jou kunnen begrijpen. Denk erom dat iedereen de wereld anders ziet vanwege verschillende ervaringen, normen en waarden. Zorg er dus voor dat je je inleeft in wat de ander zegt en voelt, dit helpt om de ander te begrijpen. Wanneer je bijvoorbeeld een relatie hebt en je geliefde komt nogal overstuur thuis, probeer dan dus niet direct advies te geven, maar eerst de gevoelens te begrijpen en te erkennen. Het advies komt later, wanneer de emotie is gedaald. Dat kan de ene keer langer duren dan de andere keer ;).


6- Samenwerking

Niemand is hetzelfde en dat is maar goed ook, zou anders een mooie saaie boel worden! Wanneer je wat wilt bereiken moet je er dus voor zorgen om personen om je heen te verzamelen met verschillende kwaliteiten. Door verschillende meningen en kwaliteiten van elkaar te benutten, wint iedereen!


7- Blijf jezelf op positieve wijze ontwikkelen

Neem af en toe rust en reflecteer goed op wat je doet. Zorg ervoor dat je voldoende in beweging blijft, zodat je lichaam nu én op latere leeftijd goed blijft functioneren. Ontwikkel jezelf op spiritueel gebied, denk na over jezelf, over het leven en neem voldoende rust. Vergeet niet je sociale leven, hier word je (meestal ;) vrolijk van en dit geeft je energi

e! Probeer ten slotte te blijven leren. Lees waardevolle informatie en praat met mensen waar je van kunt leren!

Dit waren de zeven eigenschappen die zeer succesvolle mensen gemeen hebben!

Hopelijk heb je nu voor jezelf duidelijk in welke eigenschap(pen) je nog kunt groeien om succesvol te worden!


Groetjes!


J.


Wil je persoonlijke coaching over dit onderwerp? Klik dan hier!

Wil je meer lezen over het veranderen van negatieve gewoontes? Klik dan hier!

Comments


bottom of page