top of page

Laat je niet klein houden!Als jij overtuigd bent van de uitdrukking ‘wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje’ dan zal dit inderdaad op jouw leven van toepassing zijn. Alleen heb jij deze overtuiging meestal niet van jezelf aangenomen, maar deze heb je overgenomen van je omgeving. Het kan ook zijn dat je jezelf ‘klein’ of onzeker houdt door middel van een slechte ervaring. In deze blog zal ik vertellen hoeveel twijfels ik heb gehad voordat ik aan de universiteit begon en wat je eraan kunt doen om je niet te laten beïnvloeden door slechte ervaringen of je omgeving.


Toen ik op de Regionale Scholengemeenschap in Enkhuizen mijn middelbare schooltijd doorbracht, had ik tijdens mijn laatste jaren weinig motivatie voor school. In de koude maanden was ik meestal bij de vers gebouwde MacDonalds te vinden en in de warme maanden zat ik heerlijk op het terras bij de plaatselijke pizzeria Bella Vita! De sfeer op school was fantastisch, maar doordat ik simpelweg weinig tot niets deed, was mijn rapport om over te gaan naar Atheneum 6 bedroevend. Daardoor ben ik blijven zitten en dit heeft me toch een onbewuste tik gegeven over mijn leercapaciteiten. Uiteindelijk ben ik hierdoor naar het HBO gegaan in plaats van de universiteit.


Na mijn diploma heb ik aardig wat jaren gewerkt en in de weekenden de nodige drankjes genuttigd. Toen ik rond mijn dertigste het plan had om aan de universiteit te gaan starten, moest ik een instaptoets maken ‘of ik het gewenste niveau wel had’. Toegegeven, ik was niet snel onzeker, maar hiervoor had ik aardig wat spanning. “Kan ik het nog wel” ging door me heen. Na al die heerlijke avondjes in de kroeg, wist ik niet of dit ook zo zijn effect heeft gehad op mijn hersenen. Uiteindelijk is de toets prima gegaan en kon ik mezelf aanmelden voor de opleiding.

Het bleek dat de opleiding die ik wilde volgen alleen nog maar bestond voor voltijdstudenten, maar ik gaf vier dagen les per week. Er werd mij van alle kanten aangeraden om de studie vertraagd te doen, wat mij anderhalf jaar extra zou kosten. De studieadviseur zei mij letterlijk dat deze combinatie nog nooit iemand was gelukt. Het is mij gelukt. Zonder vertraging.


Wat ik met bovenstaande voorbeelden probeer aan te geven, is dat je jezelf onzeker kunt maken door een teleurstelling uit het verleden of door je omgeving. Maar ik wist; de overtuigingen die je hebt, worden vrijwel altijd bevestigd. En ik was overtuigd dat ik het zou gaan halen. Beperkende overtuigingen werken namelijk diep in je onbewuste en houden je tegen om je ware potentie te laten zien. Veel van onze negatieve ervaringen en angsten zijn gebaseerd op onze veronderstelling dat overtuigingen feiten zijn. Overtuigingen zijn geen feiten, maar ze zijn vaak zo diep ingebakken in onze geest, dat ze verward worden met feiten.


Deze meeste van deze overtuigingen ontstaan al in je kinderjaren. Als jouw ouders altijd tegen jou hebben gezegd dat mensen die rijk zijn niet deugen, is de kans vrij klein dat jij rijk bent geworden. Als jouw ouders vaak tegen jou hebben gezegd dat iets te hoog voor jou gegrepen was, dan heb jij dit waarschijnlijk ook nooit geprobeerd. Zo blijf je ‘klein’ in vergelijking met je potentie. Je omgevingsfactoren van nu zijn ook zeer belangrijk, wanneer jouw partner en vrienden of vriendinnen zeggen dat “sommige dingen misschien niet voor jou zijn weggelegd”, ga je hier onbewust ook zelf in geloven en probeer je het dus wéér niet.


Sommigen zullen misschien zeggen dat je geen doorzettingsvermogen hebt om iets te bereiken, of dit denk je van jezelf. Maar kijk eens naar het verleden, volgens mij heb jij ook leren lopen, praten, lezen, schrijven en heb je op latere leeftijd ook vaak genoeg doorzettingsvermogen getoond op bepaalde vlakken. Ben je bang dat je de kwaliteiten ergens niet voor bezit? Ga dan ook eens graven in je geheugen en kijk wanneer jij deze kwaliteiten wél hebt laten zien. Dat je ze niet altijd kunt laten zien, wil niet zeggen dat je de kwaliteiten niet bezit!


Onthoud dat er altijd iemand zal zijn die een mening heeft over wat je doet. Ongeacht wat je doet, maar laat je leven niet door anderen leiden. Je kunt nooit iedereen gelukkig maken en wanneer je daarmee bezig bent, zal je zelf nooit gelukkig worden. Als jij het bedrijf van je vader overneemt omdat je familie dat leuk vindt, maar dit niet jouw passie is, zal je nooit voldoening ervaren.


Als jij je werk alleen doet omdat de rekeningen betaald moeten worden, zal je iets moeten verzinnen om ander werk te krijgen (of te creëren!). Zoek eerst uit wat je passie is, daarna kun je pas een plan maken hoe je dit gaat aanpakken.


De eerste stap zetten is zó belangrijk. De rest volgt vanzelf. Maar de échte grote keuze maken om iets te starten of te veranderen wordt vaak niet gemaakt door angst. Angst om jezelf teleur te stellen als het niet lukt. Of nog erger, angst vanwege het oordeel van mensen uit je omgeving.

De grootste teleurstelling die mensen op hun sterfbed hebben, is van de dingen die ze NIET gedaan hebben. Vraag je dan ook af of de mening van anderen nu werkelijk zo belangrijk is om jouw passie in de weg te staan.


Groetjes,


J.


Hulp nodig bij het switchen van baan, vinden van je passie of maken van een toekomstplan? Meld je hier aan voor een gratis adviesgesprek of stuur zelf een e-mail naar info@janandlaura.com!

Klik hier om te lezen hoe je om kunt gaan met negatieve gedachtes!

Comments


bottom of page