top of page

over

jan

Introductie

Hoi! Ik ben Jan Dekker en sinds mijn 24e jaar heb ik een passie voor persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat ik in mijn jeugd een aantal traumatische ervaringen heb beleefd, werd mij regelmatig verteld dat ik altijd veel ‘geluk’ heb. Totdat ik aan de grond zat en ‘mijn manier’ niet meer werkte.

Hierdoor ben ik op onderzoek uitgegaan hoe maakbaar geluk is en hoe je een zo positief mogelijk leven kunt leiden. Waar komt geluk vandaan? Hoe komt het dat sommige mensen meer ‘geluk’ hebben dan anderen, en is geluk maakbaar? Ik ben tot de conclusie gekomen dat het zo is en wil jou graag helpen om ook in zo’n positieve flow te komen.

    Tot mijn 26e stond het leven voor mij in teken van zoveel mogelijk genieten. Ik vond het toen nog gek dat ik door mijn onregelmatige ritme op het gebied van slaap, voeding en drinken soms wat moe en lusteloos was, maar het lesgeven en voetbal gaven mij uiteindelijk genoeg energie om dit ritme aan te houden. Na ervaringen als wonen op Aruba, het klooster in Thailand, universitair afstuderen (naast mijn baan als docent) op mijn 33e, heb ik het roer omgegooid en bied ik, naast het maken van de podcast 'Op Inspiratie' over persoonlijke groei, lezingen en trajecten aan voor docenten op het gebied van mindset, energie en klassenmanagement!

Nadat ik op mijn 26e mijn hand brak door een scooterongeluk kwam ik tot het besef dat ik eigenlijk alleen voor het voetbal leefde in Nederland. Ik merkte dat het voetbal ook zonder mij doorging, waardoor ik na ging denken of er ook meer uit het leven te halen viel dan dit beperkte patroon. Hierdoor ging ik voor mezelf na waar ik gelukkig van werd, welke kwaliteiten ik bezat en hoe ik dit kon combineren. Ik kwam al snel tot de conclusie dat de zon en mijn diploma voor het lesgeven een ideale combinatie zou zijn op het tropische eiland Aruba.,

Doordat ik tot het laatste moment twijfelde om op Aruba te blijven wonen, waren alle banen als docent aan het begin van het schooljaar al vergeven en kwam ik dus terug in Nederland zonder baan. Ik was te trots om een uitkering aan te vragen en moest daardoor noodgedwongen twee maanden geld lenen van mijn moeder en mijn beste vriend. Hierdoor leefde ik regelmatig van maar tien euro per week. Om rond te komen ging ik vaak bij familie en vrienden eten, zonder te laten blijken wat er aan de hand was. Ondertussen snapte ik niks van de ontstane situatie: waar waren mijn ‘positieve flow’ en ‘geluk’ gebleven? Wanneer ik thuiskwam, miste ik Aruba enorm en belandde ik in een depressie. Na een aantal maanden duisternis was er licht aan het einde van de tunnel. Ik kon een baan krijgen als invaldocent, begaf me vaker onder de mensen, stopte met zelfmedelijden en creëerde een ritme. Ik heb hierna binnen een jaar al mijn schulden bij mijn moeder en goede vriend afgelost en ben gestart met mijn nieuwe studie.

Na een jaar aan de Universiteit van Amsterdam te hebben gestudeerd, merkte ik weer hoe belangrijk gedachten zijn voor de positiviteit van de geest. Ik wilde dit nog dieper onderzoeken en besloot voor twee weken naar Thailand te gaan en in het klooster mijn gedachten te gaan trainen. Hier mocht ik al die tijd niet praten, behoudens vijf minuten per dag met mijn coach (monnik). Tevens mocht ik niet lezen, niet schrijven en 20 uur per dag niet eten. De laatste vier dagen mocht ik zelfs niet slapen. Hier heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan. Door nu zó alert te zijn op mijn gedachten, kan ik direct schakelen van een negatieve emotie naar een positieve staat van 'zijn'.

Uiteindelijk ben ik in de zomer van 2018 afgestudeerd aan de UvA en heb hier kennis over communicatie, cultuur en filosofie opgedaan. Na mijn diploma heb ik de wereld rondgereisd met mijn vriendin Laura en hebben wij inmiddels een dochtertje (Mint) en is een zoontje onderweg. Op dit moment geef ik 2 dagen les op een vmbo-school (Tabor College, loc. d'Ampte) en geef ik, naast de adviezen in mijn podcast Op Inspiratie over persoonlijke groei, lezingen en trainingen aan docenten op het gebied van mindset, energie en klassenmanagement onder de naam 'Teach The Teacher!

 

Ik blijf tenslotte leraar.

Klik hier voor meer informatie over Teach The Teacher!

bottom of page