top of page

Verhoog je gelukshormoon!

Bijgewerkt op: 2 dec. 2019


Hoe verhoog je je gelukshormoon? Serotonine is een stof die hiervoor de basis vormt. Hieronder lees je hoe je met voeding dit gelukshormoon omhoog brengt!


Serotonine, wat is dat?

Het is misschien wel het meest belangrijke hormoon voor je geluksgevoel en dag- en nachtritme. Serotonine geeft je overdag energie, waarbij het ’s nachts juist wordt omgezet in melatonine om goed te kunnen slapen.


Symptomen door tekort aan serotonine:

- Opgejaagd gevoel gedurende de dag

- Onrustig gevoel

- Eenzaam gevoel

- Jezelf onbelangrijk voelen

- Burn-out of depressief

- Agressief gevoel

- Een lage pijngrens

- Migraine

- Geen plezier en onzeker in seks


Hoe ontstaat een tekort aan serotonine?

Veel mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet, terwijl juist in veel koolhydraatrijke producten een hoog gehalte aan serotonine zit. Ik heb dit bij verschillende mensen om mij heen zien gebeuren. Omdat ik kapster ben geweest, sprak ik onwijs veel mensen; om de 6-8 weken zag ik dezelfde personen. Veel klanten van mij heb ik in dezelfde cirkel terecht zien komen. Eerst zijn ze heel enthousiast over hun koolhydraatarme dieet, vervolgens krijgen ze een opgejaagd gevoel en slapen ze slecht. De volgende stap kan een burn-out zijn.

Mijn tip is dus om als je minder koolhydraten wilt eten (wat ik niet aanraad), ervoor te kiezen om niet de koolhydraten te laten liggen waar serotonine in zit. Klinkt logisch hè! Af en toe wat bruine broodjes, een banaan, pasta of aardappelen eten is een must!

Ik hoop dat mensen dit verhaal willen delen, naar mijn mening is hier te weinig informatie over en het kan talloze mensen helpen! Weg met dat opgejaagde gevoel en je slapeloze nachten!


Voeding waarmee je je serotonine niveau verhoogt:

- Volkoren of zuurdesem brood

- Aardappelen

- Bananen, pruimen

- Cacao of pure chocola, minstens 75 cacao%

- Bruine rijst, zwarte rijst en quinoa

- Pinda’s, walnoten en amandelen

- Havermout

- Groene bladgroenten

- Linzen, kikkererwten en bonen

- Pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten

- Cayennepeper

- Eieren

Wanneer je meer plantaardig gaat eten, voeg B12 aan je dieet toe! Klik hier voor B12 zonder toevoegingen en met veel goede recensies op basis van bloeduitslagen.


Van koolhydraten word je niet dik

Van koolhydraten krijg je energie, je hebt het nodig als brandstof. Je wordt dik van vet en van producten die moeilijk te verteren zijn in jouw lichaam. Als jij brood eet, en hier lekker veel kaas op doet, of een flinke laag boter met hagelslag, dan is het niet het brood waarvan jij aankomt, maar het beleg. Hetzelfde geldt voor pasta's. Het gaat om de saus en de kaas die er wordt gebruikt, niet de pasta zelf. Wissel af met een eiwitrijke pasta op basis van linzen! Zo krijg je evengoed voldoende eiwitten binnen. Klik hier voor een boodschappenlijst als inspiratie.


Wat kun je nog meer doen?

- Bewegen

- Ga naar buiten, maak een wandeling

- Mediteren


Herken jij dit ook in jezelf? Probeer hier dan iets mee te doen, wie weet is dit de oplossing!L.

Comments


bottom of page