top of page

Hoe verander je negatieve gewoontes?

Bijgewerkt op: 14 dec. 2019


Jarenlang ging ik drie avonden per week naar de kroeg. Dan dronk ik niet 1 biertje, maar minimaal 15 biertjes en vaak nog wat shotjes. Op maandag was ik meestal vrij van werk en kon deze dag dan ook goed gebruiken om uit te rusten. Toch voelde ik me pas op donderdag weer topfit, wat gek! Lange tijd heb ik dit patroon volgehouden en het leek alsof dit bij mijn persoonlijkheid hoorde, ik vond het ook niet erg. Totdat ik andere dingen belangrijker begon te vinden, zoals mijn energieniveau. De gedachte dat ik me de gehele week redelijk duf zou voelen en pas in het weekend zou gaan shinen, vond ik niet meer zo rooskleurig toen ik de dertig begon te naderen.


Ik heb besloten van koers te veranderen, waardoor ik tegenwoordig maar 1x per 2-3 maanden naar de kroeg ga en mezelf topfit voel de gehele week! Welke gewoontes horen bij jouw leven? Zou je wat aan je energieniveau willen doen, iets aan je gewicht of iets aan je temperament? Om iets aan je gewoontes te veranderen moet je eerst kijken naar je patronen. Je patronen bepalen namelijk voor een groot deel jouw gewoontes en persoonlijkheid.


Als jij bijvoorbeeld altijd geërgerd reageert wanneer iemand je niet snapt, hoort dit bij jouw karakter (persoonlijkheid). Wanneer je dit patroon echter wijzigt, door bijvoorbeeld aan gedachtetraining te doen en zodoende rustig kan blijven, zal dit uiteindelijk bij jouw karakter (persoonlijkheid) horen.


Kijk naar je gemiddelde week en besef hoe vaak jij bepaalde (negatieve) handelingen herhaalt. Uiteindelijk vormen deze handelingen jouw gewoontes en deze gewoontes vormen jouw persoonlijkheid. Sommigen mensen denken dat hun persoonlijkheid niet te veranderen is: “Zo ben ik nou eenmaal!” of “Je weet hoe zij/hij is!” komt je waarschijnlijk bekend voor. Dit zijn echter excuses voor luie mensen. Natuurlijk heeft iedereen een verschillend DNA, maar vele vormen van gedrag zijn kneedbaar. Iemand met een temperament kan bijvoorbeeld "gedachtetrainingen volgen, waardoor deze persoon sneller zijn of haar emotie onder controle kan krijgen". "Ben jij wel eens onzeker? Dan kan je leren dat je  persoonlijkheid niet afhankelijk is van prestaties of meningen van andere mensen." "Maar dat je evengoed een prachtig mens bent". "Je bent niet onzeker, je voelt je onzeker!"


Bovenstaande zijn voorbeelden van patronen die zijn ontstaan door bepaalde herhalingen. Mensen die onzeker zijn, hebben (in hun ogen) regelmatig gefaald en koppelen daar hun eigenwaarde aan. Patronen hebben op vele gebieden hun invloed, zeker mentaal.

Hoe kan je verwachten dat je leven verandert, terwijl je dezelfde handelingen verricht, dezelfde bijbehorende gedachten hebt en dus dezelfde emoties blijven terugkomen?


Succescoach Tony Robbins stelt dat je een besluit moet durven nemen om je patronen te doorbreken. Hierdoor staat je beslissing namelijk vast. In plaats van een besluit te nemen, geven we onze voorkeur aan. Een echt besluit nemen, betekent jezelf toeleggen op het bereiken van resultaat en vervolgens jezelf afsluiten. Wanneer jij wilt stoppen met roken, drinken, drugs, te veel snoepen of iets anders, zal je iets moeten vinden dat jij belangrijker vindt dan je vervelende patroon.


Zorg dat je voortaan geen gebruik meer maakt van zinnen die beginnen met “Ik wil stoppen met”. Nee, je gebruikt voortaan zinnen die starten met “Ik stop met…., omdat….” Bijvoorbeeld: Ik stop met roken, omdat ik mijn kind later wil zien trouwen. Ik stop met drugs, omdat ik een eigen bedrijf wil opstarten. Ik stop met drinken, omdat ik anders de mensen om mij heen kwijtraak. Ik stop met teveel snoepen, omdat ik energieker wil zijn met een goed figuur.


Telkens wanneer je weer de drang voelt om te vervallen in je oude nare patroon, moet je proberen zonder oordeel en emotie naar je gedachten te kijken, die zijn namelijk maar aan komen waaien. Je hebt hier niet om gevraagd. Accepteer dat deze gedachten er zijn en ga verder met iets anders (lees meer over omgaan met negatieve gedachtes in dit artikel). Hierna zal je merken dat de emotie dan al afneemt. Denk daarna aan de zin waarom jij wilt stoppen met dit patroon. Deze zin moet zó krachtig zijn dat je de keuze moet maken tussen beide en deze altijd ten gunste van het positieve patroon zal uitvallen. Je zult merken dat je na (lange) tijd een naar gevoel aan de negatieve overweging zal overhouden. Zolang jij denkt; “Ik ben nu al 10 dagen gestopt met roken” ben je (mentaal) niet gestopt. Je bent pas echt gestopt wanneer jij je topfit voelt en een naar gevoel krijgt bij een sigaret die je wordt aangeboden.


Hetzelfde geldt voor telefoongebruik; hoe vaak per dag pak jij automatisch je mobieltje? Hoeveel uur per dag zou jij over houden voor je passie wanneer je telefoonloos door de dag zou gaan? Aan welke leuke dingen zou jij deze uren kunnen besteden? Tegenwoordig zeggen veel mensen het maar druk, druk en nog eens druk te hebben. Zij hebben het niet druk, maar kiezen simpelweg (onbewust) voor andere prioriteiten.


Het Max-Planck Instituut heeft bewezen dat je rond de 5% bewust en 95% onbewust gedrag vertoont gedurende de dag. Als je jouw persoonlijkheid wilt laten groeien, moet je kiezen voor andere patronen. Denk aan het leven dat je wilt leiden en ga hiermee starten. Wanneer je deze onbewuste patronen wilt veranderen, zal je als eerste moeten starten met een nieuw patroon. Na een tijd wordt dit geautomatiseerd en hoort het bij de nieuwe JIJ! Bepaal wat voor persoon JIJ wilt zijn en welk gedrag daar bij hoort. Kiezen voor een mooier patroon is kiezen voor een mooier leven!

Schrijf nu in de comments op met welk patroon jij gaat stoppen en waarom!


Groetjes!


J.


Wil jij je meer lezen over het veranderen van negatieve gedachtes, klik dan hier! Wil je persoonlijke coaching over dit onderwerp, klik dan hier!

Comments


bottom of page